De bouw van onze pipowagen

bouw van onze pipowagenNadat de restauratie van ons huis in 2008 voltooid was, wilden wij weer een plek openstellen voor donateurs van stichting Vrienden op de Fiets en andere gasten die komen lopen of fietsen. In huis was daar geen ruimte meer voor, dus leek het ons logisch om de oude schaftkeet in de tuin op te knappen. Deze had dienst gedaan als ons onderkomen tijdens de restauratie.
Het bleek dat de schaftwagen zo slecht was, dat wij alles afgebroken hebben tot op het stalen onderstel. Samen hebben wij een nieuwe pipowagen ontworpen en gebouwd.

Bij het ontwerpen en bouwen hebben wij zoveel mogelijk gebruik gemaakt van gebruikte of afgekeurde materialen, om zo in een natuurgebied duurzaam te bouwen. Die afgekeurde materialen bleken kleine oneffenheden te hebben, die wij zelf makkelijk konden oplossen. De ramen en deuren die wij op Marktplaats konden vinden en mooi vonden, vormden de basis voor ons ontwerp van de pipowagen. Nadat wij tevreden waren over dit ontwerp, het onderstel verlengd en verbreed hadden en het weer netjes in de lak stond, hebben wij de vloer, wanden, spanten, isolatie en buitenkant aangebracht.

Voor het interieur was er nog één struikelblok: moest er een toilet in komen en zo ja, wat voor één. Een aansluiting op het riool was niet mogelijk.
Na veel zoeken vonden wij tekeningen van een droogtoilet van de Twaalf Ambachten, uiteindelijk hebben wij een dergelijk toilet gebouwd. Het is ongelooflijk, maar er zit bij een dergelijk toilet werkelijk geen luchtje aan. Ook de gasten zijn erg enthousiast. Zie voor meer informatie: zelfbouw nonolet.

Nadat het interieur klaar was, hebben wij een elektrische laminaatverwarming geïnstalleerd met daar over een laminaatvloer zodat de pipowagen ook in de winter te gebruiken is.

Verkent de grenzen tussen cultuur & natuur