Schapendrijven met Border Collies

schapendrijven met border collies
Als gast aan het werk bij de kudde van de Veluwezoom

Toen wij in 1992 onze eerste Border Collie kregen, bleek zij aanleg te hebben voor het hoeden van schapen. Al snel heb ik diverse cursussen schapendrijven met Border Collies gevolgd en werd actief lid van de Border Collie Club Nederland. Omdat het toen nog ongebruikelijk was in Noord-Holland om schapen te hoeden met honden, bleek het lastig om een plek en schapen te vinden om te oefenen. Ook het houden van wedstrijden in schapendrijven was toen hier onbekend, met veel succes hebben wij de eerste wedstrijden in Schoorl georganiseerd.
Het wonen in ons huisje in het Hargergat gaf aanleiding om zelf schapen te gaan houden. Al snel konden wij de huur van de Pirolavallei overnemen, een voormalige zandafgraving achter ons huis, in de Schoorlse Duinen. Nog steeds pachten wij deze vallei en houden daar Drentse heideschapen die, als het nodig is, door Border Collies bij elkaar gedreven worden. Helaas is onze vorige hond in het voorjaar van 2011 overleden, waardoor wij nu gebruik maken van de honden van vrienden om de schapen bij elkaar te krijgen.

In het voorjaar van 2015 is Sam bij ons gekomen vanuit het asiel, een ongeleid projectiel die nog niet bij de schapen kan. Er komt al meer rust in hem, hij is gelukkig heel lief naar de kleinkinderen. Zodra we met hem kunnen werken, zullen we het op de site laten zien.

SamSam en Eefje

 

 


Verkent de grenzen tussen cultuur & natuur