Helaas is het vanaf heden niet meer mogelijk om bij ons als gast in de pipowagen te komen logeren.

Op een idyllisch plekje in onze tuin, achterin natuurgebied het Hargergat, aan de  rand van de duinen tussen Groet en Camperduin (gemeente Schoorl / Bergen), hebben wij een pipowagen gebouwd. Deze dient als logeerplek voor de kinderen en kleinkinderen.
Wij gebruikten hem ook als bed and breakfast omdat wij deze prachtige plek graag willen delen met anderen. Wij hebben ons huis en de grond in erfpacht bij Staatsbosbeheer. Nu heeft het SBB kantoor in Amsterdam onze locatie gespot en hebben wij van hen te horen gekregen dat zij niet mee willen werken aan het gebruik van onze pipowagen als B&B.

Wij vinden dit heel erg en vanuit onze idealen ook behoorlijk frustrerend. Natuurlijk hoopten wij om m.b.v. de B&B o.a. de bouw en onderhoud van de pipo te kunnen bekostigen, maar vooral wilden wij de bijzondere plek waar wij wonen met jullie delen.
Wij blijven hopen dat ergens in de toekomst wij toch weer gasten kunnen laten genieten van de rust en ruimte die onze plek te bieden heeft.
Enne… wie weet heeft iemand de kennis om ons te helpen de B&B te kunnen voortzetten!!!

De bouw van onze pipowagen
Nadat de restauratie van ons huis in 2008 voltooid was, wilden wij weer een plek openstellen voor donateurs van stichting Vrienden op de Fiets en andere gasten die komen lopen of fietsen. In huis was daar geen ruimte meer voor, dus leek het ons logisch om de oude schaftkeet in de tuin op te knappen. Deze had dienst gedaan als ons onderkomen tijdens de restauratie.
Het bleek dat de schaftwagen zo slecht was, dat wij alles afgebroken hebben tot op het stalen onderstel. Samen hebben wij een nieuwe pipowagen ontworpen en gebouwd.

Bij het ontwerpen en bouwen hebben wij zoveel mogelijk gebruik gemaakt van gebruikte of afgekeurde materialen, om zo in een natuurgebied duurzaam te bouwen. Die afgekeurde materialen bleken kleine oneffenheden te hebben, die wij zelf makkelijk konden oplossen. De ramen en deuren die wij op Marktplaats konden vinden en mooi vonden, vormden de basis voor ons ontwerp van de pipowagen. Nadat wij tevreden waren over dit ontwerp, het onderstel verlengd en verbreed hadden en het weer netjes in de lak stond, hebben wij de vloer, wanden, spanten, isolatie en buitenkant aangebracht.
Voor het interieur was er nog één struikelblok: moest er een toilet in komen en zo ja, wat voor één. Een aansluiting op het riool was niet mogelijk.
Na veel zoeken vonden wij tekeningen van een droogtoilet van de Twaalf Ambachten, uiteindelijk hebben wij een dergelijk toilet gebouwd. Het is ongelooflijk, maar er zit bij een dergelijk toilet werkelijk geen luchtje aan. Ook de gasten waren erg enthousiast. Zie voor meer informatie: zelfbouw nonolet.

Nadat de binnenkant klaar was, hebben wij een elektrische laminaatverwarming geïnstalleerd met daar over een laminaatvloer zodat de pipowagen ook in de winter te gebruiken is.
Van binnenuit is er een prachtig uitzicht op onze tuin en het omringende natuurgebied, hier kan iedereen tot rust komen en genieten van de stilte en de natuur. Alleen de vogels zijn te horen, die dan ook volop aanwezig zijn.
Onze tuin biedt veel privacy, ons huis ligt aan een doodlopend pad. Zelfs in de zomer vindt u hier nog rust en ruimte. In onze tuin ontspringt een beek of duinrel, het beroemde Hargergat.